جراحی لاغری مجموعه ای از فرایند های مختلف است که با ایجاد تغییراتی در سیستم گوارشی فرد به کاهش وزن آن کمک می کند. در برخی از جراحی های لاغری با کوچک کردن معده باعث می شوند تا میزان خوردن و نوشیدن فرد تا میزان چشمگیری محدود و کاهش یابد. بنابراین بیمار سریعتر احساس سیری کرده و با گذشت زمان لاغرتر خواهد شد.
در برخی دیگر با ایجاد تغییر در روده کوچک، موجب می شود تا بخشی از سیستم گوارش که انرژی و مواد مغذی را از غذاها و نوشیدنی ها جذب می کند؛ کالری کمتری دریافت کرده و در نهایت به کاهش وزن منجر می گردد.
جراحی لاغری همچنین میتواند بر هورمون ها یا باکتری های موجود در دستگاه گوارش تاثیر بگذارد به گونهای که ممکن است اشتها و گرسنگی را کاهش دهد و نحوه متابولیسم چربی و استفاده از انسولین را در بدن بهبود بخشد. در این مقاله به انواع این جراحی ها و بهترین نوع آن و همچنین کاندیدای مناسب برای این نوع از جراحی پرداخته خواهد شد. با ما همراه باشید تا کلیه این موارد را بررسی کنیم.
✍️ دسترسی سریع به مهمترین عناوین این مطلب ?
- انواع جراحی لاغری
- اسلیو معده
- بای پس معده
- حلقه معده
- بالون معده
- مزایای جراحی لاغری
- بهترین روش جراحی لاغری
- کاندیدای مناسب جراحی لاغری
- هزینه جراحی لاغری
- بازدهی جراحی لاغری
انواع جراحی لاغری
در حال حاضر چندین روش برای جراحی لاغری وجود دارد. همه این جراحی ها با مزایا و معایبی همراه هستند و هیچکدام به عنوان راه حل ساده و سریع برای لاغری و کاهش وزن نخواهند بود. در کنار هر روش جراحی باید یک برنامه غذایی و ورزش را دنبال کنید تا نتایج خوبی داشته باشید. بنابراین، جراحی تنها ابزار برای کمک به روند کاهش وزن است. انواع جراحی لاغری عبارتند از:
اسلیو معده
معمولا حدود یک ساعت طول می کشد. جراح چند بریدگی کوچک در شکم ایجاد کرده و لاپاروسکوپ را ( ابزاری با یک دوربین کوچک که تصاویر را به مانیتور می فرستد ) وارد شکم می کند. سپس سایر ابزارهای پزشکی را از طریق بریدگی های اضافی وارد کرده و ۳/۴ معده شما را خارج می کند. در نهایت، بقیه معده را دوباره به هم میچسبانند تا آستین یا لوله را تشکیل دهند.
پس از این جراحی همان طور که گفته شد، باید تغییراتی در برنامه غذایی ایجاد کرد؛ البته برای همیشه.
تا ۴ هفته بعد از این نوع جراحی لاغری نیز باید از غذاهای پوره شده و شیک های پروتئینی استفاده کرد.
در جراحی اسلیو معده، فرد معمولا تا ۶۰ درصد از وزن اضافی خود را در طی ۱۲ تا ۱۸ ماه از دست می دهد. اگرچه برخی بیشتر و برخی دیگر کمتر وزن کم می کنند. البته ورزش و تغذیه صحیح به کاهش وزن شما کمک می کند. همچنین اگر این جراحی توسط پزشک متخصص و سایر شرایط لازم انجام نگیرد؛ ممکن است خطراتی مانند عفونت، خونریزی و در موارد نادر، نشت در امتداد خط اصلی رخ دهد.
در نتیجه قسمت بزرگ معده و قسمت اول روده کوچک شما را دور می زند. امروزه عمل بای پس معده یکی از رایج ترین انواع جراحی لاغری است که بدون تغییر در برنامه غذایی و انجام ورزش موثر نخواهد بود. به خصوص اگر بیماری های زمینه ای مانند دیابت داشته باشید نیاز است که حتما روتین زندگی خود را تغییر دهید.
بای پس معده
عمل بای پس معده نوعی جراحی کاهش وزن است که شامل ایجاد یک کیسه کوچک از معده و اتصال این کیسه تازه ایجاد شده به طور مستقیم به روده کوچک است. بنابراین در این جراحی مسیر غذا تغییر کرده و غذای بلعیده شده به داخل این کیسه کوچک معده و سپس مستقیما به روده کوچک می رود.
در ماه اول بعد از جراحی بای پس معده بایستی از غذاهای نرم و مایعات استفاده کنید. اما، کم کم می توانید غذاهای جامد را نیز دوباره به برنامه غذایی خود برگردانید. با این تفاوت که بعد از خوردن مقدار کمی غذا بلافاصله احساس سیری می کنید .
این روند ادامه پیدا می کند و در طی دو سال نیم تا دو سوم وزن خود را کاهش می دهید. از طرفی پزشک برای شما مکمل های غذایی و ویتامین تجویز می کند تا با مشکل مواجه نشوید.
حلقه معده
در جراحی لاغری به روش حلقه معده، یک نوار یا حلقه معده در اطراف قسمت بالای معده قرار می گیرد و یک کیسه کوچک در بالای آن بوجود می آورد. بنابراین بیشتر حجم معده در پایین این باند قرار خواهد گرفت. با این جراحی، شما دیگر قادر به خوردن غذا به صورت یکجا نخواهید بود.
در واقع وقتی غذا می خورید، کیسه کوچک به سرعت پر می شود، بنابراین زودتر از حد معمول و برای مدت طولانی تری احساس سیری خواهید کرد. به این معنا که شما کمتر و آهسته تر غذا می خورید و در نتیجه در طی زمان بخشی قابل توجهی از وزن خود را از دست می دهید.
حلقه معده به عنوان یک روش جراحی کم تهاجمی شناخته می شود و با استفاده از روش لاپاراسکوپی صورت می گیرد. جراح با ایجاد برش های کوچک بر روی شکم و وارد کردن ابزارهای جراحی حلقه معده را قرار خواهد داد. همچنین، جراح می تواند با تزریق مایع به داخل آن از طریق دریچه ای که درست زیر پوست شکم شما قرار دارد، نوار معده شما را سفت تر یا شل تر کند. این فرایند بر سرعت انتقال غذا از کیسه به قسمت پایین معده تاثیر می گذارد. در واقع با این روش جراحی لاغری پزشک مطمئن خواهد شد که به طور پیوسته مقدار مناسب وزن را از دست می دهید.
اینکه جراحی حلقه معده تا چه میزان خوب و تاثیرگذار عمل می کند، کاملا بستگی به به این دارد که تا چه اندازه یک سبک زندگی سالم را بعد از عمل دنبال کنید. شما باید عادات غذایی خود را تغییر دهید و فعال تر باشید. میزان کاهش وزن در هر فرد متفاوت است. اما اکثر افراد حدود نیمی از وزن اضافی خود را در طول حدود دو سال از دست می دهند. آنچه که در این نوع جراحی لاغری قابل توجه است، فرسوده شدن و یا از بین رفتن حلقه معده در طی زمان می باشد. بنابراین شاید نیاز باشد که بعدا این حلقه برداشته و یا جایگزین گردد.
بالون معده
بالون معده یک نوع ابزار کوتاه مدت است که برای کاهش وزن در معده قرار می گیرد. بالون یک بادکنک سیلیکونی نرم است که به طور موقت وارد معده شما شده و تا حدی آن را پر می کند. طبیعی است که با وجود بالون معده، پس از خوردن مقادیر کم غذا سریعتر احساس سیری کنید.
گرسنگی شما را کاهش می دهد و به شما امکان می دهد میزان وعده های غذایی خود را کنترل کنید و می تواند به عنوان پله ای در مسیر موفقیت در کاهش وزن استفاده شود.
البته بهتر است بدانید که بالون معده یک روش غیر جراحی است، اما یکی از روش های کاهش وزن به شمار می آید. به عبارتی دیگر، بالون معده با اشغال فضای معده کاری می کند که سریعتر احساس سیری کنید و نیاز به غذا خوردن کمتری داشته باشید. در نتیجه، با خوردن مقدار کمتری غذا، وزن کم می کنید. البته اگر غذاهای نرم، شیرینی جات بخورید یا مایعات پرکالری بنوشید کمکی نمی کند.
مزایا و فواید جراحی لاغری
جراحی لاغری با کاهش ظرفیت ذخیره سازی معده، مصرف غذا را محدود کرده و به شما کمک می کند تا خیلی زودتر احساس سیری کنید. بنابراین با گذشت مدت زمان معینی شاهد کاهش وزن خود خواهید بود. این جراحی ها دارای مزایا و فوایدی هستند که به شما در داشتن زندگی سالم تر و بهتر کمک زیادی خواهد کرد. برخی از این فواید جراحی لاغری عبارتند از:
- بهبودی طولانی مدت برای دیابت نوع ۲: محققان با انجام تحقیقاتی بر روی افرادی که دیابت نوع ۲ دارند و جراحی لاغری انجام داده اند؛ به این نتیجه رسیده اند که جراحی کاهش وزن تقریبا به همه بیماران این امکان را میدهد تا حداقل سه سال پس از جراحی نیازی به استفاده از انسولین و سایر داروهای مربوطه نداشته باشند.
- بهبود سلامت قلب و عروق: جراحی کاهش وزن خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی و بیماری های محیطی قلب را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد. همچنین با انجام این جراحی، سطح فشار خون و کلسترول به حالت طبیعی یا تقریبا نرمال باز میگردد و در نتیجه به بهبود وضعیت سلامت فرد کمک خواهد کرد.
- تسکین درد مفاصل: حمل وزن زیاد بدن، فشار زیادی را بر روی مفاصل ایجاد می کند و اغلب باعث درد مزمن و آسیب مفاصل می شود. کاهش وزن قابل توجه و پایدار با جراحی لاغری، استرس و فشار مفاصل را کاهش خواهد داد. بنابراین به افراد کمک می کند تا از داروهای ضد درد استفاده نکنند و از تحرک بیشتر لذت ببرند.
- بهبود باروری: جراحی لاغری همچنین می تواند شانس باروری را در سال های باروری بهبود بخشیده و منجر به فرزند آوری گردد. یک مطالعه نشان داده است که خطر سقط جنین ممکن است پس از جراحی چاقی کاهش یابد و هم چنین می تواند چرخه قاعدگی را در زنانی که تخمک گذاری نمی کنند؛ بهبود بخشد. بنابراین می توان بهبود باروری را یکی از مزایا و فواید جراحی های کاهش وزن دانست.
- درمان افسردگی: اغلب افرادی که دچار چاقی مزمن هستند؛ به دلیل شکل ظاهری خود خجالت می کشند و یا از روابط اجتماعی دوری می کنند. این به تدریج باعث احساس سرخوردگی و افسردگی در آنها خواهد شد. یا حتی برای افراد جوانتری که دارای اضافه وزن قابل توجهی هستند، شرکت در فعالیتهایی که ممکن است از آنها لذت ببرند، دشوار است و در نهایت منجر به انزوای اجتماعی و افسردگی میشود. کاهش این وزن اضافی می تواند سلامت روحی را در این افراد بهبود ببخشد.
بهترین روش جراحی لاغری
با توجه به اینکه هر فرد از شرایط متفاوتی برخوردار است؛ بنابراین به طور مطلق نمی توان گفت که کدام جراحی به عنوان بهترین روش جراحی لاغری است ؟و یا اینکه آیا همه می توانند از آن برای رسیدن به وزن دلخواه خود استفاده کنند؟ برای تصمیم گیری در مورد اینکه کدام روش جراحی کاهش وزن برای شما مناسب است، عوامل مختلفی وجود دارد که باید در نظر بگیرید، اولین عامل شاخص توده بدنی (BMI) شما است.
اگر BMI شما بیش از ۳۰ باشد، واجد شرایط استفاده از نوار معده یا ESG (آستین غیر جراحی) هستید، اگر بالای ۳۵ باشد، واجد شرایط استفاده از حلقه معده، آستین معده، بای پس معده هستید. در واقع هنگامی که به متخصص مراجعه می کنید؛ آنها از شما شرایط بدنی و اهداف اصلی از کاهش وزن را جویا می شوند. پس از معاینات و بررسی های لازم پزشک مشخص خواهد کرد که چه نوع جراحی می تواند به روند کاهش وزن شما کمک کرده و نتیجه بخش باشد.
کاندیدای مناسب جراحی لاغری
اگر جزء آن دسته افراد بزرگسالی هستید که از روش های مختلفی مانند رزیم های لاغری و ورزش نتیجه نگرفته اید و یا پس از مدتی دوباره به وزن قبل خود برگشته اید؛ ممکن است کاندید مناسبی برای جراحی لاغری باشید. اما در حالت کلی، شاخص توده بدنی (BMI) معیاری برای سنجش چاقی است که برای تعیین اینکه چه کسانی کاندیدهای خوبی برای جراحی کاهش وزن هستند؛ استفاده می شود.
این شاخص توده بدنی معمولا براساس وزن نسبت به قد اندازه گیری می گردد. برای کسانی که BMI 35 یا بالاتر از آن دارند، درمان چاقی تنها با رژیم غذایی و ورزش سخت است، بنابراین پزشک متخصص ممکن است جراحی کاهش وزن را برای این افراد توصیه کند. البته برای کسانی که BMI 30 – ۳۵ هستند و دیابت نوع ۲ دارند، در عین حال نمی توانند میزان چاقی خود را با تغییرات سبک زندگی یا دارو کنترل کنند؛ جراحی لاغری به عنوان نوعی گزینه درمانی در نظر گرفته می شود.
هزینه جراحی لاغری
هزینه جراحی لاغری به عوامل مختلفی بستگی دارد. اینکه از متخصص جراح لاغری و کلینیک های مجهز برای انجام این جراحی استفاده کنید. یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در هزینه ها خواهد بود. از طرفی تعداد روزهای بستری در بیمارستان، آزمایش ها و داروهای تجویز شده نیز بخشی از این عوامل به شمار می آیند. با توجه به اهمیت این جراحی در سلامت جسم و روان و ظاهر شما توصیه می کنیم حتما به یک متخصص مراجعه کنید. پزشک معمولا شما را در جریان کلیه این هزینه ها به صورت دقیق قرار خواهد داد.
آیا جراحی کاهش وزن همیشه جواب می دهد؟
مطالعات نشان می دهد که بسیاری از افرادی که جراحی کاهش وزن انجام می دهند، بسته به نوع جراحی که انجام می دهند، به طور متوسط ۱۵ تا ۳۰ درصد وزن اولیه خود را از دست می دهند. برخی از افرادی که تحت عمل جراحی کاهش وزن قرار میگیرند، ممکن است آنطور که انتظار داشتند کاهش وزن نداشته باشند. با گذشت زمان، برخی از افراد بخشی از وزنی را که از دست داده بودند، دوباره به دست می آورند. میزان وزنی که افراد دوباره به دست می آورند ممکن است متفاوت باشد. عواملی که بر افزایش وزن تاثیر میگذارند ممکن است شامل وزن فرد قبل از عمل جراحی، نوع عمل و تبعیت از تغییرات در ورزش و غذا خوردن باشد.
منبع : https://www.sleeve.clinic/